Δευτέρα 30 Απριλίου 2012

Νέο παγκόσμιο ρεκόρ υποθαλάσσιας γεώτρησης


Ερευνητές ενός ιαπωνικού επιστημονικού ινστιτούτου, της Υπηρεσίας Επιστήμης και Τεχνολογίας Θάλασσας - Γης, χρησιμοποιώντας το ερευνητικό πλοίο «Τσικίου», πέτυχαν ένα νέο παγκόσμιο ρεκόρ γεώτρησης στον ωκεανό, φθάνοντας σε βάθος 7.740 μέτρων κάτω από την επιφάνεια του Ειρηνικού.

Οι Ιάπωνες ερευνητές, σύμφωνα με τη βρετανική «Ιντιπέντεντ», πραγματοποιούν έρευνες στα ανοιχτά των βόρειων ακτών της χώρας τους, για να πάρουν δείγματα από το ρήγμα στον βυθό, προκειμένου να μελετήσουν καλύτερα τον σεισμό και το καταστροφικό τσουνάμι που έπληξε πέρυσι την Ιαπωνία.

Όπως ανακοίνωσε το ιαπωνικό ερευνητικό ινστιτούτο, το υποθαλάσσιο γεωτρύπανο συνάντησε τον βυθό στα 6.883,5 μέτρα και στη συνέχεια εισχώρησε άλλα περίπου 1.000 μέτρα κάτω από τον βυθό, έως τα 7.740 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας.

Το προηγούμενο ρεκόρ υποθαλάσσιας γεώτρησης κατείχε το αμερικανικό πλοίο «Γκλόμαρ Τσάλεντζερ», που είχε φθάσει σε βάθος 7.049,5 μέτρων κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, στην Τάφρο των Μαριανών, το 1978.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου